Når man er på udkig efter et navn til sin hjemmeside, så er man på udkig efter et domæne. Domænenavnet er den måde, at folk kan finde en online. Det fungerer lidt som en fysisk adresse, som forbinder den besøgende med serveren (Hvor ens indhold ligger placeret).
Navnet på ens hjemmeside skal helst være det samme som navnet på domænet.
Driver man en slagterforretning ved navn ”Slagter Pedersen”, bør man kigge efter, om slagterpedersen.dk er ledig. Det vil blive lidt forvirrende, hvis man vælger domænenavnet denbedsteslagter.dk
Se om dit domæne er ledigt
Hvad er gode domænenavne?
Et domænenavn kan med fordel være kort og mindeværdigt. Det bør heller ikke være svært at stave og udtale.
De bedste domæner er ofte dem, der er lette at huske, har en stærk betydning, eller måske endda får folk til at grine.
Hvis man kan holde et domænenavn kort og med få stavelser, er der større chance for, at det kan huskes og brandes fremover.
Vi kender (Og kan huske) jo alle sammen online firmaer som:
- eBay
- Yahoo
- Snapchat
Osv..
De overstående navne er ikke nødvendigvis de bedst beskrivende ift. deres service, eller hvad de præcist indebærer. Men de er åbne og nemme at huske.
Vores domæne (Bedste-webhotel.dk) er et elendigt valg af domænenavn. Navnet er selvfølgelig sigende ift., hvad vores primære mission er (Vise de bedste webhoteller i Danmark), men det er svært at huske, og det inkluderer bindestreg.
Korte domænenavn er en fordel
Hvor længere et domænenavn er desto større chance for, at folk taster det forkert eller husker det forkert. Det kan dog være meget svært at finde et kort og godt domænenavn.
Pas på med ikke at låse dig fast
Hvis du vil starte en webshop, som sælger jeans, så kan det være fristende at vælge et domænenavn som jeans.dk – Men hvad med den dag du ønsker at udvide med trøjer?
Dansk hjemmeside = .dk domæne
Hvis du udelukkende går efter at tiltrække danske besøgende, bør du gå efter et .dk domæne.
I Danmark forventes det, at du benytter et dansk domæne. Hvis du udelukkende har .com domænet, vil du højst sandsynligt opleve, at folk, som vil besøge dig direkte, de skriver dit navn + .dk.
Hvis du ikke har ejerskab over .dk navnet, vil din trafik potentielt gå til en konkurrent.
ÆØÅ er lidt farlige at benytte
Det kan være fristende at købe et domænenavn, som inkluderer ÆØÅ, men man skal være lidt forsigtig, da ÆÅØ ikke indgår naturligt på internettet, da det ikke er teknisk opsat til at kunne bruge danske special karakterer.
Det vil sige, at domænenavnet læsø.dk rent faktisk hedder https://xn--ls-1ia7e.dk/. – Hvilket er knap så pænt, især hvis det bliver kopieret og delt.
Det er dog et godt domænenavn ift. at huske det og dele det visuelt i medier og lignende. Man vil dog typisk købe både læsø.dk og laesoe.dk og viderestille læsø.dk til laesoe.dk.
Se, om du kan undgå bindestreger
Det kan selvfølgelig gå an at vælge et domænenavn med bindestreg, men man vil opleve, at de fleste besøgende husker domænet uden bindestregen. Det vil sige, at hvis man har købt domænenavnet slagter-pedersen.dk, vil folk, der forsøger at genbesøge siden, have tendens til at skrive slagterpedersen.dk i browseren.
Man kan med fordel købe begge domænenavne og redirecte domænenavet med bindestreg til domænenavnet uden.
Engelsk kan være ok
I Danmark har vi godt styr på engelsk, og de fleste gode danske domænenavne er taget. Derfor kan man ofte øge ens muligheder ved også at tænke på engelsk.
Det fungerer i hvert fald for virksomheder som Stylepit, GoLittle, StarTour, Truestory, Leasy, Fastspeed, osv.
Læg betegnelser/ord til
Kan du ikke få det domænenavn, som du drømmer om, kan du evt. prøve at lægge betegnelser til.
Tænk på virksomheder som MyBanker, MyTravel, MyTrendyPhone osv.
Pas på med tal
Årstal i domænenavnet er af logiske grunde ikke særligt hensigtsmæssigt, medmindre at man refererer til historiske begivenheder eller lignende. En fodboldside om VM i fodbold, som hedder vm2026.dk – vil være rimelig låst efter begivenheden.
Men tal kan også misforstås nemt, især hvis man får et domænenavn overdraget mundtligt.
Ikke overtræd nogle registrerede varemærker
Det giver sig selv, at man bør passe på at registrere et domænenavn, som overtræder nogle varemærker. Du skal også passe på med at lægge dig for tæt op ad andre brands eller lave noget, som bliver set som typo-squatting.
Det er sindsygt ærgeligt at lave noget, som er tvivlsomt, hvor man først bliver opdaget efter måneder eller år, hvor man bliver nødt til at opgive domænet og starte forfra.
Hvad er et domænenavn?
Et domænenavn er den webadresse, som folk bruger til at finde dit websted online. Domænenavne bliver ofte forvekslet med URL’er, men de er ikke det samme. En URL er en Uniform Resource Locator, og den fortæller dig, hvor på internettet du kan finde et bestemt websted eller en bestemt side.
Domænenavne fortæller dig, hvilket websted du forsøger at komme til.
Hvor meget koster det at købe et nyt domæne?
Et .dk, domæne koster 70 kroner som standard, men man kan ofte købe det lidt billigere (Eller få det gratis), når man køber et webhotel med.