SSL betyder Secure Sockets Layer
SSL er en sikkerhedsteknologi, som muliggør en sikker forbindelse mellem web-serveren og browseren (HTTPS).
Med SSL bliver alt data, som sendes mellem webserveren (Hjemmeside/Webshop) og browseren (Dig) krypteret, hvilket betyder, at det bliver langt sværere at spore data og fortrolige oplysninger.
Det er fuldstændigt afgørende for at have et sikkert og troværdigt internet, f.eks. når man anvender det til at købe i webshops (Kortoplysninger) eller sender personlige informationer (Persondata).
Hvorfor er SSL vigtigt?
Hvis vi ser bort fra sikkerhedsaspekterne (Som vi har været inde på), så kan du nærmest ikke drive en hjemmeside i dag, uden at du anvender SSL.
Google er ikke meget for at vise resultater fra ikke-sikrede hjemmesider i deres søgeresultater, og de fleste moderne browsere vil advare den besøgende om, at de besøger en usikker side, inden man kan komme ind på siden.
Så SSL er essentielt, hvis du vil være til stede online.
De forskellige typer af SSL
Der findes forskellige typer af SSL, certifikater (EV, OV, DV) og disse kan opdeles i undertyper (Single, Wildcard og Multi-domain).
Vi gennemgår forskellene, herunder:
EV SSL-certifikater
Et EV SSL-certifikat står for (Extended Validation), hvilket betyder, at man skal gennemføre en udvidet kontrol af eksempelvis ejerforhold mv.
Det er lidt mere omstændigt at opsætte, da det kræver fremsendelse af dokumentation, og at man gennemfører et godkendelses-opkald.
Et Extended Validation (EV) SSL certifikat giver dig det højestes sikkerhedsniveau. Ud over det almindelige hængelås symbol i browseren vil man i udvalgte webbrowsere kunne vise det godkendte firmanavn i grønt (Ved siden af webadressen).
OV SSL-certifikater
OV-certifikater (Organization Validation) SSL-certifikater giver, øget tillid ved, at organisationer skal valideres, ift. at de ejer domænet, som de ønsker at tilknytte certifikatet. Og de skal valideres ift., om de er en lovligt registreret virksomhed.
DV SSL-certifikater
Domain Validation (DV) SSL-certifikater er den hurtigste, nemmeste og billigste måde at få et hurtigt SSL certifikat som muliggøre 256-bit kryptering (Branchestandard). Ofte tager det få minutter at gennemføre bestilling og opsætning.
Når man har installeret certifikatet, vil hjemmesiden vise hængelås ikonet, og siden kan tilgås med https://
Det er det mest grundlæggende og simple SSL-certifikat, da man kun validerer op på ejerskabet af domænet.
Man kan bestille et DV certifikat via professionelle udbydere som eksempelvis COMODO, som stiller en lang række garantier i forbindelse med deres certifikater, eller man kan vælge en gratis udbyder som Let’s Encrypt, som de fleste danske hostingfirmaer har implementeret i setup.
Du kan evt. se listen over webhoteller med gratis SSL.
Single domain / Multi-domain / Wildcard
De enkelte certifikattyper kommer i forskellige versioner:
Single-domain:
Denne type har kun et enkelt SAN felt (Subject Alternative Name) og som refererer til et enkelt domæne. Altså du kan kun opsætte denne SSL type på en forudbestemt domæne.
Multi-domain:
Denne type har flere muligheder. Det inkluderer muligheden for at benytte langt flere SAN felter og dermed bruge certifikater på en lang række domæner. Perfekt til, hvis man har en større organisation med mange hjemmesider.
Ulempen er, at hvis man har en meget lang SAN liste, vil dette kunne påvirke loadtiden en smule.
Wildcard (*):
Variant af single domain, certifikatet, men hvor SAN feltet inkluderer et wildcard foran domænet. Altså eksempelvis *.bedste-webhotel.dk
Dette betyder, at certfikatet også kan anvendes til et ubegrænset antal subdomæner.
Hvad koster et SSL-certifikat?
Prisen afhænger af certifikattype, og hvor lang tid du betaler forud.
Grundlæggende skal du forvente:
- DV: 500-1000 kroner om året.
- EV: 1500-5000 kroner om året.
- OV: 2500-5000 kroner om året.
Og så stiger prisen, hvis man vælger multidomain eller wildcard løsninger.
Der findes en lang række udbydere af SSL-certifikater. Vi kan ikke anbefale en bestemt, da vi blot benytter os af det gratis Let’s Encrypt certifikat, som vi nemt har opsat via vores udbyder.
Men det er vigtigt, at du laver din research godt, da kvaliteten af de forskellige udbydere er meget varierende.