Måske ved du allerede hvad du vil sælge på nettet, måske er du i tvivl om hvilke produkter du vil markedsføre. Hvis du ved hvilke produkter du vil sælge på nettet, kan du springe dette kapitel over. Der er en klar tendens på markedet, at de store æder de små.
De store webshops kan købe stort ind og dermed tilbyde priser, som de små ikke kan konkurrere med. Drømmer du om at starte en forretning indenfor tøj, elektronik eller lignende, vil du højst sandsynligt blive skuffet.
Hvad skal jeg sælge?
Det er her at det kan blive svært, men afgørende. Der findes jo ingen hovedregler for hvad der sælger og hvad der ikke sælger online. Man kan dog hurtigt brænde nallerne og købe en masse varer hjem, som man vil kunne få svært ved at komme af med. Nedenunder finder du nogle generelle tips til hvilke varer der kan være relevante at sælge online. Men husk: Nogle gange er de store vindere dem som går mod strømmen.
Kapital
Hvis du ikke har en stor startkapital, så bør du vælge varer hvor din investering er overkommelig. Drømmer du om at sælge tøj på nettet, men din kapital er begrænset, så find et andet område, medmindre du kan ramme en niche, hvor du ikke skal købe en masse kollektioner hjem. Altså eksempelvis en slipseshop i stedet for en shop med alle typer af tøj.
Hvis du er helt ny indenfor branchen, så lad vær med at sætte dig i en situation, hvor du investere en masse kapital, bare for at brænde nallerne og opgive drømmen hurtigt.
Det er langt bedre at starte i det små og så vokse med tiden. På den måde kan du også lære løbende, for der er rigtig mange ting du højst sandsynligt bør blive klogere på. Omvendt kan et for lille varelager også betyde at dit udvalg af for småt og dermed bliver det uinteressant eller du får svære ved at sælge større ordre.
Små og lette varer?
Det er en god idé at vælge produkter som ikke vejer det store og som kan transporteres nemt af de gængse transportfirmaer. Varer som mobilcovers, garn, slips, t-shirts, reservedele til mobiler, osv, har meget billige fragtpriser. Det er selvfølgelig logisk, men det er bare langt nemmere at sælge ting til fornuftige priser, hvis varerne kan transporteres i et stort brev eller i en lille pakke.
Pas på varer som er sæsonbetonet
Det er meget fint at ville sælge julenisser på nettet, men så skal du ikke regne med at leve af det året rundt. Find produkter som kan sælges hele året og du vil kunne opbygge en forretning med langt mindre udsving.
Varelager
I tråd med de små pakker og de billigere fragtpriser, der vil små produkter også være nemmere at opbevarer. Har du planer om at drive din webshop hjemmefra, vil det være en stor fordel at hele huset ikke skal omdannes til lager. Alternativt skal du ud og kigge på et varelager ude i byen, evt. med tilhørende kontor og så bliver de månedlige udgifter bare større og større.
Er det varer som har en høj returrate?
Det øger dine udgifter og sænker dit overskud, hvis du vælger produkter med en høj returrate. Elektronik og produkter som nemt går i stykker kan være farlige at gå i gang med, hvis en høj procentdel ryger retur indenfor kort tid (Du giver jo 2 års garanti). Det kan også være et problem hvis man vælger produkter, hvor det kan være svært at vurdere online, om produktet matcher ens behov.
Køber man strømper på nettet, så passer de som regel, men køber man en tshirt, så kan man ramme en som enten er for lille eller stor.
Hvordan er konkurrencen på markedet?
Drømmer du om at starte en børnetøjsbutik, så vil du med minimal markedsanalyse indse at det marked er mættet. Medmindre du selvfølgelig kan byde ind med noget nyt eller unikt. Eller du nicher ned og vælger et emne som du kan specialisere dig 100% i. Vær nu realistisk omkring dine evner som sælger (Og indkøber) og se på det danske marked.
Hvis du er oppe i mod større sælgere, så vil du højst sandsynligt blive knust, medmindre du som sagt byder ind med en unik vinkel. Det er langt nemmere at få succes med en niche webshop, end hvis du sigter mod en branche hvor der allerede er 10, 20, 100 webshops. Men det begrænser selvfølgelig også dine scaleringsmuligheder.
Man kan sælge alt på nettet, men der er en lang række gode råd, som øger din chance for succes. Du bør overveje følgende:
Niche webshop vs allaround
- Fordele ved at vælge en niche webshop: Jo mere du indsnævre din shop, desto nemmere er det at konkurrere med de større webshops. Du har langt nemmere ved at fremstille dig som ekspert og sælger du nok, kan du ofte forhandle dine indkøbspriser ned. Du vil selvfølgelig ramme et langt mindre kundesegment, men dine kunder vil have større tilbøjelighed til at købe hos dig, da du er specialiseret indenfor det område de ønsker at købe fra.
- Ulemper ved at vælge en niche webshop: Du kan niche dig for langt ned og få problemer med volumen. Du kan også få problemer med at krydssælge, da du muligvis ikke har de varer dine kunder også ønsker at købe. Få du succes, kan det være svært at ekspandere til andre områder.
Hvordan undersøger jeg hvilke produkter jeg eventuelt kan sælge?
Det kan som sagt være rigtig svært at finde de rigtige produkter at sælge. Der er så mange muligheder og veje at gå, at det hele kan virke lidt uoverskueligt og tage pusten fra en. Hvor mere man researcher, desto mere føles det som om at alle gode idéer er taget. Men sådan er det selvfølgelig ikke.
Hvis du ved hvilke produkter du vil sælge, kan det være en god idé at undersøge om der er salg i produkterne på nettet. Du kan eksempelvis bruge Amazon, for at se om tilsvarende produkter sælger godt hos dem. Du kan kigge på “Bestsellers” hos Amazon indenfor din kategori og se hvad der rykker på markedet, eller du kan researche de enkelte produkter og se hvor aktive de er. Kommer der mange løbende reviews af produktet? Bliver der stillet mange spørgsmål til produktet?
Du kan også kigge hos konkurrerende webshops. Mange steder kan du i de enkelte kategorier sortere efter “Bedst sælgende”.
Hvis du ikke ved hvad du vil sælge online, så er der mange måder at researche sig frem til en god branche / niche.
Du kan starte hos Amazon og kigge i de enkelte kategorier. Hvad sælger godt? Hvilke produkter matcher eventuelt dine ønsker om billig fragt? Hvordan er konkurrencen på det danske marked? Når du har nogle produkter eller en kategori, som du finder interessant, kan du også teste om der er organiske søgninger i Danmark. Brug eksempelvis Ubersuggest til at undersøge antallet af søgninger i Danmark. Tallene er nødvendigvis ikke 100% præcise, men giver dig en idé om det vil være muligt at trække trafik i Danmark. Det giver dig også idéer om eventuelle klikpriser i Google Adwords.
Skriver du eksempelvis “mobilcovers” i søgningen, vil du se at der er 6000-7000 søgninger om måneden i Danmark på det ord. Det vil sige at det kunne være et attraktivt søgeord at rankere på i Google, men her er konkurrencen selvfølgelig abnorm. Kan du finde en anden kategori, hvor der bare er 1000-2000 søgninger eller måske mindre, men hvor konkurrencen er lav, så kan du have fundet en god kategori.
Hvor bedre du kan lave dit forarbejde, desto større chance for succes.
Få indkøbspriser, leveringspriser, osv
Hvis du har fundet en kategori du finder interessant, hvor du mener at du kan være konkurrencedygtig på markedet, bør du selvfølgelig også undersøge dine udgifter i forbindelse med varekøb og levering til kunderne. Du skal på jagt efter leverandører af dine potentielle produkter og finde ud af hvor meget de egentlig koster. Samtidigt skal du også undersøge hos eksempelvis Post Danmark, GLS, DAO, osv, hvor meget det egentligt vil koste at sende dine varer.
Herefter skal du lave en realistisk prissætning af dine produkter. Medmindre det er kinavarer eller lign, vil du højst sandsynlig måde en forventning fra leverandører, om hvad dine varer skal koste. Når du begynder at få en idé om hvad du vil tjene på varerne, skal du igen lave en større research i Google, for at se om din forretning vil være økonomisk realistisk.
Det er meget fint hvis du kan købe strømper for 5,- pr. par, men hvis leveringen koster dig 19,- og Netto sælger sokker for en tier, så vil du nok ramme panden mod muren.
Hvad med en forretningsplan?
Det kan være en super idé at lave en stærk forretningsplan. Skal du ud og søge om lån til projektet, vil det højst sandsynligt være nødvendigt. En forretningsplan er også dit værktøj til at se om din idé rent faktisk er rentabel / realistisk. Vil du lave en forretningsplan, så findes der mange skabeloner online.
I bund og grund handler en forretningsplan om at beskrive en række områder. En meget simplificeret tilgang er:
- Dine personlige ressourcer. Hvis det er en enkeltmandsvirksomhed, bør du i dette afsnit sandsynliggøre, at du har de rette kompetencer, kapacitet og ressourcer til at gøre projektet til en succes.
- Produkterne. Her analysere du dine produkter fra alle mulige vinkler. F.eks. indtjeningsgraden, returraten, osv. Så detaljer som muligt.
- Markedet. Her skal markedet beskrives. For at kunne gå i krig med en branche, er det vigtigt at man har en et stærkt kendskab til markedet. Det handler om at kende konkurrenterne og kunderne bedst muligt.
- Markedsføring. Her beskriver du din tilgang til markedsføring og begrunde dem. Skal der bruges Adwords? Facebook ads? Hvordan vil du arbejde mod at få organiske besøgende, osv?
- Det praktiske i virksomheden. Hvem laver regnskab? Skal der ryddes op? Hvordan fungerer alt det praktiske i din webshop?
- Udvikling. Hvordan vil du udvikle virksomheden? Hvordan ser din webshop ud om 3 år?
- Budgetter. Hvilke kapital skal der til for at starte op? Hvilke løbende udgifter er der? Budgetterne skal være konkrete og realistiske og kunne hænge sammen rent økonomisk.
- Finansiering. Hvordan vil du skaffe penge? Hvis du har behov for kapital til opstart og løbende drift?
- Virksomhedens mission. For nogle webshops er det naturligt at beskrive sin mission. Det er især webshops som fokuserer på socialøkonomiske områder og lignende.
Dropshipping og / eller lager
Du har måske allerede undersøgt markedet lidt, ift. leverandørpriser og om dine produkter ville være rentable. Men det kan ofte være en stor fordel at undersøge flere leverandører, da priserne kan variere meget.
Du bør gøre dig overvejelser om følgende:
- Er der nogle danske leverandører? Hvad er deres priser?
- Skal du eventuelt importere fra et andet EU land?
- Hvad hvis du skal importere fra et land uden for EU? Hvordan er reglerne så? Og hvad med importlicens?
- Hvilke krav stiller leverandørerne til dig? Kan der være minimumsordre, faste salgspriser, osv?
- Er priserne i sidste ende holdbare ift. at drive en webshop med overskud?
- Tilbydes der dropshipping?
Dropshipping
Dropshipping er et koncept, hvor webshoppen ikke selv har varen på lager. Man videresender blot ordre til grossisten (Dropshipperen), som så sender varer til kunden (Hvor pakkeinfo ligner at pakken kom direkte fra dig).
Dermed har man ikke lageromkostninger og kan spare penge, have et større udvalg og have mindre risiko. Man har dog ikke kontrol over hele sin værdikæde, der kan eksempelvis ske fejl, som er uden for ens kontrol, men hvor du vil sættes uforvarende i et negativt lys.
Typisk vil man hellere ikke tjene så meget pr. ordre, som hvis man selv har kontrollen, da Grossisten tager en del af gevinsten. Dropshipping kan dog være en smart måde at komme billigt i gang med en forretning og prøve områder af. Det kan også være et fint supplement til ens eget varelager, hvis man ønsker at øge antallet af varer i ens webshop. Her vil det dog være lidt besværliggjort af at en ordre så vil afsendes af flere pakker.
Kort sagt, så kan dropshipping være godt for nogle. Både til at komme i gang, men også til at have en mindre risiko fremadrettet. Man mister dog meget kontrol og tjener færre penge på sine ordre.
Lager
De fleste mindre webshops vælger at have deres eget lager. Har man større behov, kan man overveje at benytte sig af et lagerhotel. Her slipper du også for at stå for forsendelsesdelen. Det mindsker selvfølgelig avancen, da det selvfølgelig koster at have sine varer opbevaret og få andre til at stå for forsendelsen. Det frigiver dog også tid til at fordybe sig i eksempelvis markedsføring.
Men det selvfølgelig en god idé at have sit eget lager til at starte med, indtil man har volumen til at det kan betale sig at outsource den del.
Hvem skal leverere mine produkter?
PostNord, DAO, GLS… osv. Kært barn har mange navne, men det er ikke helt ligegyldigt hvem du vælger. Der kan være stor forskel på de priser du skal betale i fragt, afhængigt af mængden af pakker, størrelse på pakkerne, osv. I bund og grund handler det om at tage kontakt til de enkelte og snakke om dine behov, så kan du få priser og herefter vurdere, hvilket transportfirma du ønsker at benytte.
En kort gennemgang af de mest kendte muligheder:
PostNord
Dejlige Post Danmark…undskyld, Post Nord. Stadig et af de bedste muligheder og mest anvendte muligheder.
Hos Post Nord handler det meget om volumen. Hvor flere pakker, desto billigere. PostNord tilbyder som de eneste i Danmark leveringspligt, hvilket garanterer levering til alle adresser i Danmark. De har et ret fleksibelt administrationssystem, hvor du eksempelvis kan vælge leveringstidspunkt og udleveringssted. Og du kan printe labels direkte i din webshop. Det kræver dog en PacSoft aftale (Med API adgang), samt en pakkeaftale.
PostNord tilbyder også at du kan sende pakker som breve, hvis de vejer under 2kg, hvilket kan nedbringe forsendelsesprisen en del. En erhvervsaftale kræver dog lidt volume (Pt. minimum 300 pakker årligt). Men det er dog noget mindre end nogle af de andre leveringsfirmaer.
Bring
Bring kræver en ret stor volume, for at indgå en erhvervsaftale (Og opnå bedre priser). Her snakker vi nok om minimum 2.000 pakker årligt. De leverer i hele norden og lige til døren – også om aftenen. Og så tilbyder de også samme dag levering i København. Bring giver kunden mulighed for at afhente selv på udvalgte steder.
Kort sagt, så kan Bring være en fin mulighed, hvis man har en webshop med høj volume, men det er sjældent dem man starter med, hvis man starter en helt ny webshop.
GLS
GLS er en god vej frem nyopstartede webshops. Du kan levere pakkerne i nærmeste pakkeshop og dine kunder kan modtage SMS og e-mail, når din pakke er klar til afhentning. Sender du mere end 300 pakker årligt, kan du få en erhvervsaftale. Priserne er i den billige ende og de fleste danskere har taget GLS til sig og har en lokal pakkeshop. Man kan integrere deres system op til de fleste gængse webshop systemer og minimere tiden med printning af labels, osv (Hvis man har en erhvervsaftale).
Pakkelabels.dk
Pakkelabels.dk bringer de største leveringsfirmaer sammen i en aftale. Her er der frit slag mellem Bring, Danske Fragtmænd, DAO, DHL, GLS og PostNord.
Du kan integrere deres system op med din webshop og udskrive pakkelabels til dine ordre. Her kan du samle dine aftaler et sted og spare en del penge, da de har forhandlet sig frem til ret gode priser.
DAO
DAO eller DAO365 tilbyder som noget unikt, at du kan få leveret pakker om søndagen. De sender pakkerne med deres avis/reklamebude, hvilket nedbringer deres udgifter. Deres primære salgsargument er den fleksible leveringsmetode, med dag-til-dag levering og weekendlevering gør at de skiller sig positivt ud på markedet.
Det er også en positiv oplevelse for mange modtagere, at pakken kommer tidligt på dagen (Om natten / morgenen). Derudover har de mange pakkeshops, hvor man kan få tilsendt sine pakker.
Hvad skal jeg kalde min webshop?
Din webshop skal naturligvis have et navn og det kan være en svær beslutning. Men i bund og grund kan man få succes, med hvilket som helst navn. Det er selvfølgelig ikke 100% ligegyldigt, men pas på med at overtænke det.
Bare forhold dig realistisk til din forretning og fremtiden. .dk domænet skal selvfølgelig være ledig og overvejer du at gå internationalt, så kan det være en god idé at anskaffe sig .com også. Du kan søge efter ledige domæner hos Simply*.
Brand vs Relevant
Det er ikke en dum idé, hvis det er et navn / domæne, som du kan brande. Altså et navn som kan huskes. Mærker som Adidas, Nike, Nokia, osv, er brandnavne, hvor du ikke ud fra navnet, kan vide hvilke produkter de sælger. Bliver man kendt nok, så er brandnavne noget man husker.
Gadgets.dk, Mobilcovers.dk, billigvvs.dk, osv er navne som spiller på relevansen. Her ved du hvad du går ind til, når du besøger domænet. Man får dog et lidt mindre professionelt indtryk af de navne og du kan ikke køre dem direkte mod et internationalt marked.
Er man i en specifik niche, så kan det dog være smart at vælge et domæne, som 100% fortæller hvad indholdet er. Sælger du parfume, så kan parfume.dk være fint. Alternativt kan det være billigparfume.dk, men så er du også pludselig begrænset til at kun kunne sælge discountvarer. Så pas på med at begrænse dig selv for meget.
En god huskeliste er:
- Pas på med æøå i domæner. Teknologien håndterer ikke danske specialtegn så godt endnu. Men det kan fungere, hvis også køber domænet med oe, aa, ae. Og så viderestiller til dette.
- Webhandel kræver tillid, så lad vær med at finde et navn der er for plat.
- Desto kortere desto bedre. Hvor længere, desto sværere at huske.
- Må gerne være nemt at huske og stave til.
- Pas på du ikke overtræder nogle rettigheder.
Momsregistrering
For at lave en webshop, kræver det selvfølgelig at du har et CVR nummer. Eller du kan godt starte en virksomhed op uden, hvis du omsætter for mindre end 50.000 om året, men det er selvfølgelig lidt uambitiøst. Uden et CVR nummer vil du også blive meget begrænset ift. leveringsaftaler, fragt, osv.
Du skal blot oprette din virksomhed inde på virk.dk – Under “Start virksomhed”. Så snart du har et CVR nummer kan du eksempelvis trække moms fra.
Det kan også være en god idé, at tage en snak med en revisor om hvilken type virksomhed du bør oprette. Der er forskellige muligheder. De fleste starter med en enkeltmandsvirksomhed, men der kan være situationer, hvor det er bedre med eksempelvis A/S, I/S, Iværksætterselskab eller lign.
Bank
Du kan med stor fordel få oprettet en erhvervskonto i din bank. Det er ikke fedt at skulle lave regnskab og ens udgifter og indtægter, er blevet vekslet for meget sammen med dine private indtægter og udgifter. Det kan være et administrativt helvede.
Valg af webshop system
Webshop systemet er kernen bag enhver god webshop. Der findes efterhånden mange webshop systemer på markedet og det kan være svært at vælge det rette. Det er dog en rigtig god idé at undersøge markedet grundigt, da det kan være dyrt og besværligt at skifte efterfølgende.
Open source eller closed source
Open source systemer er webshop systemer der varierer meget i kvalitet. Fordelen ved open source er dog at den bagvedliggende kode ligger tilgængelig for alle. Derfor kan udviklere frit udvikle løs på systemet eller til systemet og dermed åbne en masse muligheder.
Vil man eksempelvis have integreret en bestemt betalingsudbyder, så er der gode chancer for at andre allerede har udviklet det. Og man kan forholdsvis billigt tilkøbe det eller måske få det helt gratis. Hvis det er closed source, vil man ofte skulle betale for at få bestemte ting udviklet direkte hos udbyderen af softwaren.
Fordele ved open source:
- Normalt “gratis” at komme i gang med
- Ofte rigtig mange gratis udvidelser
- Systemet udvikler sig hurtigt (Hvis det er populært)
- Du bliver ikke bundet til en bestemt software leverandør
- Typisk meget fleksible systemer
- Nemt at få hjælp (Findes ofte mange eksperter)
Ulemper ved open source
- Kan være uoverskueligt at komme i gang med. Nogle systemer har alt for mange unødige funktioner
- Kan være svært at selv opsætte. Du vil ofte blive nød til at tilkøbe hjælp
- Kan komme problemer løbende, hvor du skal tilkøbe hjælp. F.eks. ved opdatering af eksterne systemer, som betalingsudbydere
Eksempler på open source webshop systemer: Woocommerce, Magento, Prestashop.
Et andet spændende alternativ er Shopivers.com – Hvor du får en no cure – no pay webshop*, hvor du betaler via omsætning. De tilbyder blandt andet Magento, Prestashop og Woocommerce løsninger.
Fordele hosted løsninger:
- Nemmere at komme i gang
- Shoppen burde virke 100% fra dag 1
- Softwaren bliver løbende opdateret
- Du kender dine månedlige udgifter
Ulemper ved hosted løsninger
- Sværere (Nogle gange umuligt) at lave individuelle tilpasninger
- Softwaren udvikler sig ikke så hurtigt som open source
- Du er låst til udbyderen – Sværere at skifte
Af kendte løsninger er selvfølgelig Shopify, som en stærk international løsning. Men også danske løsninger som Dandomain*, Scannet*, mfl. giver dig mulighed for professionelle webshops til rimelige priser.
Hosting af webshop
Hvis du ikke vælger en hosted webshop, skal du også ud og finde en hostingudbyder. Det kan være svært at vælge den rette hosting, da det er et stort marked med mange udbydere. Du bør starte med en mindre løsning. Du kan altid skifte til en større og dyrere løsning, hvis trafikken efterspørger det. Du kan se vores oversigt over billige webhoteller her.
Mange mindre webshops klarer sig fint med et billigt webhotel, men står man og har mange tusinde daglige besøgende, stilles der langt højere krav til serveren. Det er også et spørgsmål om hvilken software man bruger, da nogle webshop systemer er langt mere ressourcekrævende.
Betaling
Der kommer hele tiden nye betalingsmuligheder online. Her gennemgår vi de mest almindelige muligheder.
Dankort
Dankort betalinger kræver at du har en indløsningsaftale med NETS og en betalingsgateway.
Internationale betalingskort
Hvis du ønsker at benytte internationale betalingskort, som eksempelvis Visa og Mastercard, så kræves der også at du har en indløsningsaftale (Og en betalingsgateway).
Bambora, NETS, Swedbank tilbyder eksempelvis indløsningsaftaler med internationale kreditkort.
Betalingsgateway
For at forbinde dine betalinger i webshoppen med din indløsningsaftale, skal du bruge en betalingsgateway. Her er der firmaer som ePay, Quickpay, DIBS, mfl. på markedet. Der kan være prisforskel, så undersøg markedet grundigt. Det er hellere ikke alle webshop software som understøtter alle betalingsgateways, så du skal undersøge dette, inden at du bestiller.
Handelsbetingelser
Når du er lidt længere fremme i planerne omkring en webshop, er det nødvendigt at du får oprettet dine handelsbetingelser. At du har handelsbetingelserne og shoppen (Det basale) på plads er typisk et krav når man skal have godkendt sin indløsningsaftale. Lovgivningen i forhold til handelstingelser bliver mere og mere stram, så sørg for at du er 100% sikker på at dine betingelser er lovlige.
GDPR
Du skal også tage stilling til persondataforordning.
Det er et ret kompliceret område og der er mange ting du bør tage stilling til. De basale krav er:
- Du bør kun indsamle den nødvendige information om dine kunder.
- Du skal oplyse formålet med de indsamlede data.
- Du bør løbende slette personinformation som ikke længere skal benyttes.
- Du bør tjekke at dine leverandører lever op til kravene. F.eks. at dit hostingselskab overholder lovgivning, da du opbevarer information i deres database.
- Samler du eksempelvis email adresser til markedsføring, så skal du sørge for at der er givet samtykke og du kan dokumentere det.
- Folk har ret til at se deres oplysninger.
- De oplysninger du videregiver, eksempelvis på hjemmesiden, skal være ajourførte.
Support
Du bør overveje hvilken form for kundeservice du vil tilbyde. Ordentlig kundeservice er selvfølgelig et vigtigt element i en succesfuld webshop. Men gør op med dig selv om du eksempelvis vil tilbyde telefonsupport, eller om mailsupport er nok.
Markedsføring
Inden du starter din webshop, bør du overveje hvordan du vil få kunder i butikken. Der findes en lang række markedsføringsmuligheder og det er forskellige, hvilken metode der er mest effektiv.
SEO
Med søgemaskineoptimering der optimere man mod, at få gratis besøgende fra Google. Det er essentielt at man arbejder frem mod at rankere godt i Google, da man så er sikret kunder i butikken, uden at betale for trafikken.
Søgemaskineoptimering kan tage lang tid, hvis der er stor konkurrence på markedet. Du bør gøre dig overvejelser om du skal have hjælp til denne del, eller om du kan klare det selv. Det er vigtigt at dit webshopsystem er sat korrekt op og at det giver dig muligheden for at optimere mod de nyeste tiltag fra Google.
Produkttekster
Hvis du gerne vil rankere godt i Google, er det vigtigt at du selv skriver teksterne eller du finder nogle til at skrive dem for dig. Hvis du blot bruger leverandørens standard tekster, så vil du konkurrere mod mange andre webshops om samme tekst. Det er dårligt indhold og Google vil ikke tildele dig de sjove pladser i søgemaskinen. Hvis du ikke har så mange produkter, så er det vigtigt at du skriver fyldige tekster. Har du mange tekster, kan det være noget af en tidsrøver. Måske kan det betale sig at alliere sig med en tekstforfatter?
Gode tekster konvertere bedre end dårlige tekster. Hvis du outsourcer den del, betyder det meget at du finder en ordentlig tekstforfatter som formår at skabe salg med sine tekster. Og som samtidigt også formår at skrive søgemaskinevenlige tekster.
Nyhedsbrev
Man kan opnå virkelig god konverteringsrate via nyhedsbreve, hvis man har loyale kunder der har lyst til at komme tilbage. Når man er ved at opstarte en webshop, så bør man tage nyhedsbreve med i sine overvejelser. Først og fremmest skal man overveje hvordan man vil samle emails op. Hvordan man vil markedsføre sit nyhedsbrev, er måske ikke den første overvejelse man bør gøre. Det tager tid at opbygge en ordentlig nyhedsbrevsliste.
Der er også stor forskel på hvor høj signup rate man har. I dag der skal der lidt til at overtale folk til at aflevere deres mailadresse. Men der er mange måder man kan lokke folk, f.eks. via konkurrencer eller kundefordele.
Social medier
Dine potentielle kunder er højst sandsynlig på Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Youtube, osv. Afhængigt af målgruppen og ens produktudvalg, kan det være en smart måde at markedsføre sig selv på. Det vil selvfølgelig tage tid at opbygge følgere, men den del bør også tages med i ens overvejelser.
Adwords
Adwords kan være et fantastisk værktøj. Her køber du simpelthen den trafik du ønsker dig, typisk baseret på hvilke søgeord du vil markedsføre dig mod. Er du ikke inde i Adwords, kan det blive utroligt dyre lærepenge. For mange kan det godt betale sig at alliere sig med eksperter her.
Adwords er godt for dig som stadig afventer de sjove placeringer i Google og som har økonomien til at markedsføre sig. Du kan måle ned på det enkelte søgeord, hvad opsætning det generer og hvad det har kostet.
Google Analytics
Google Analytics er guld værd. Det er et statistikprogram, hvor du kan holde øje med dine kunder. Bliver det integreret korrekt i din shop, kan du se hvor dine ordre kommer fra, hvilke sider der generere salg, hvordan købsflowet forløber, hvor folk falder fra, osv.
Det er vigtigt at du har Google Analytics integreret i din shop fra dag 1 af. Måske vil du ikke bruge data aktivt fra start af, men så får du da samlet den gode data fra start af.
Trustpilot
Trustpilot er elsket nogle og hadet af andre. Generelt så er det lidt dyrt at komme i gang med, især hvis man er en nystartet webshop. Man kan starte med gratisudgaven og med tiden overveje og det er pengene værd. Får man mange salg, vil der uden tvivl opstå situationer hvor man får gode og dårlige anmeldelser. De gode anmeldelser kommer sjældent af sig selv. Det kan ofte betale sig at afsende en automatisk mail efter x antal dage, hvor man fisker efter at få en god anmeldelse.
Dårlige anmeldelser kommer ofte af sig selv. Især hvis man giver dårlig service. Men selv dem som giver god service, vil med tiden opleve dårlige anmeldelser. Her er det en god idé at være proaktiv og tage dialogen direkte på Trustpilot. Har man aktivt skaffet mange gode anmeldelser, så drukner de få dårlige anmeldelser hurtigt i mængden.
E-mærket
E-mærket er billigere end Trustpilot, medmindre man vælger den gratis Trustpilot version. E-mærket har som Trustpilot et lidt blandet ry. Om du vil benytte e-mærket er selvfølgelig op til dig, men det giver selvfølgelig dine kunder noget tryghed.
Produktbilleder
De fleste leverandører tilbyder gode produktbilleder. Det kan være en fin måde at komme i gang på. Det kan dog se lidt forvirrende ud, hvis man bruger flere forskellige leverandører og de tager billeder på forskellige måder.
Alternativt kan man tage dem selv, men det kan hurtigt se lidt amatøragtigt ud. Det er også et stort arbejde.
Returvarer
Køber du over nettet, så er der 14 dages returret. Det skal du overholde.
Du skal gøre kunden opmærksom på at de selvfølgelig har de 14 dages returret. Returretten gælder fra den dag at kunden modtager varen.
Hvis du ikke gør opmærksom på dette, er returretten i stedet et år og 14 dage.
Returforsendelsen skal kunden som udgangspunkt betale. Men kunden har ret til at få pengene tilbage for forsendelsen til kunden, hvis de har betalt et beløb der.
Der er dog bestemte varegrupper, hvor returretten ikke gælder. F.eks. billetter, pakkerejser, levering af mad, specielproduceret varer, mv.
Når du modtager en varer retur, skal standen være som ny. Kunden må gerne prøve tøj, men ikke tage det på til en fest eller lignende.
Hvis varen har taget skade, er det i orden at lave en vurdering omkring varens værdi. Kunden har kun krav på at få værdien retur.
Modtager kunden en forkert varer, så skal der sendes den rette varer. Varen skal kunden sende retur via en returlabel du fremsender.
Regnskab
Alt salg og udgifter skal selvfølgelig bogføres. Når man kører en webshop, kan der hurtigt komme mange ordre igennem og det kan være ret energikrævende at bogføre. Men heldigvis kan man koble langt de fleste webshops op med kendte økonomisystemer som e-conomics, Dinero, osv. På den måde sker langt størstedelen af arbejdet automatisk.